پیشنهاد سردبیر

مصاحبه اختصاصی با دکتر عبدالرضا آقاجانی، استاد دانشگاه، سرممیز و مشاور ارشد صنایع غذایی، درباره “ظرفیت‌های استان گیلان برای تولید و فرآوری عسل و فرآورده‌های زنبور عسل

دوربین پایگاه خبری آوای سبز آرام در ادامه گزارشات میدانی خود از استان گیلان، این‌بار در شهرستان رودسر حضور یافت؛ منطقه‌ای با پیشینه فرهنگی و تاریخی غنی و پتانسیل بالا در تولید محصولات کشاورزی.
در این گزارش، با دکتر آقاجانی، مدیریت عامل شرکت صنعت سبز پلام هوسم ( برند عسل چاکو)، پژوهشگر حوزه صنایع غذایی و متخصص فرآورده‌های زنبور عسل، گفت‌ و گویی درباره فعالیت‌ها، چالش‌ها و چشم‌انداز صنعت عسل در گیلان انجام شده است.

🔸️معرفی فعالیت‌ها و سوابق علمی

در ابتدای این گفتگو، دکتر آقاجانی ضمن خوش‌آمدگویی به مدیر مسئول آوای سبز آرام، خود را این‌گونه معرفی کردند:

(متولد سال ۱۳۶۳ در استان گیلان هستم که سه مقطع تحصیلی‌ام در رشته علوم و صنایع غذایی بوده و از حدود ۱۸ سالگی و بعد از مهاجرت از گیلان، فعالیت دانشگاهی و تحقیقاتی خود را در استان تهران آغاز کردم. از سال ۱۳۹۰ تدریس و پژوهش در دانشگاه را شروع کردم و به لطف خدا این روند تا به امروز هم ادامه دارد. تمرکز اصلی من در حوزه تولید فرآورده‌های غذایی فراسودمند است، محصولاتی که علاوه بر تغذیه، اثرات درمانی ویژه ای دارند).
دکتر آقاجانی در  ادامه اظهار داشت : «پیشینه خانوادگی ما در حوزه زنبورداری سبب شد که از سال ۱۳۹۸ تحقیقاتم را به‌طور اختصاصی بر روی تولید و فرآوری عسل و فرآورده‌های زنبور عسل متمرکز کنم. قبل از آن نیز کتب متعددی تالیف کرده و مقالات علمی زیادی را در ۲۲ کشور ارائه دادم»

🔸️مسیر ورود حرفه‌ای به صنعت عسل

دکتر آقاجانی درباره مشکلات و موانع تولید عسل تصریح کرد: کمبود آگاهی عمومی درباره عسل، نبود استانداردهای کافی و افزایش تقلب در بازار، من را بر آن داشت که فعالیت های علمی خود را در حوزه تولید و فرآوری عسل و در گیلان آغاز کنم.
یکی از مشکلات مهم این است که غالب تولیدکنندگان و مردم عادی، شناخت کافی از عسل و محصولات زنبورعسل ندارند. کیفیت پائین، مصرف بالای شکر، بقایای آفت‌کش‌ها نیز از چالش‌های جدی در تولید عسل بوده است.»

🔸️درجه‌بندی علمی عسل؛ ابتکاری که در ایران کم سابقه است.

به گفته دکتر آقاجانی، مجموعه عسل چاکو نخستین مرکزی است که عسل را بر اساس ویژگی‌های کیفی نظیر میزان رطوبت، ساکاروز، پرولین و گلوکز درجه‌بندی می‌کند، نه صرفاً بر اساس نوع شهد.

ایشان درباره طبقه بندی عسل به مدیر مسئول آوای سبز آرام اذعان کرد :« ما عسل‌های تولیدی را در دسته‌های مختلف از جمله عسل وحشی، ممتاز و دیابتی تقسیم‌بندی کرده‌ و در کنار آن، طیف وسیعی از محصولات زنبور عسل با خواص درمانی را عرضه می کنیم.»

🔸️تمرکز ویژه بر تولید عسل مناسب افراد دیابتی

دکتر آقاجانی با اشاره به افزایش بیماری دیابت در کشور گفت:
« ما عسل‌های دیابتی با ساکاروز کمتر از ۲ درصد را مدنظر قرار دادیم تا عزیزان‌ دیابتی که محدودیت مصرف قند دارند، بتوانند به طور روزانه از این محصول بهره‌مند شوند. این دسته از عسل‌ها حتی در کاهش قند خون نیز تأثیر قابل توجهی دارند.»

🔹️فرآورده‌های فراموش‌شده زنبور عسل

وی به فرآورده‌هایی نظیر ژل رویال، زهر زنبور، گرده گل و بره‌موم اشاره کرد و افزود:
«در بسیاری از کشورها از جمله آلمان، این فرآورده‌ها در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند و کاربردهای درمانی دارند، در حالی که در ایران کمتر شناخته شده اند. به همین خاطر، یکی از اهداف ما، اطلاع‌رسانی و آموزش است.»

🔹️تولیدات، بازار فروش و توسعه کسب‌ و کار

به گفته مدیریت عسل چاکو، در حال حاضر، این مجموعه ۱۴ نوع عسل را در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد که بر اساس نوع شهد گیاهان و ویژگی‌های کیفی تقسیم‌بندی می‌شوند.

ایشان‌ در ادامه گفتند:
«عسل‌های دیابتی برای هر دو دسته از مصرف‌کنندگان عادی و افراد دیابتی قابل مصرف هستند.»

🔹️چالش‌های صنعت؛ از مجوز تا حمایت معنوی

دکتر آقاجانی یکی از مشکلات بزرگ فعالان این حوزه را طولانی بودن روند دریافت مجوزها عنوان می‌کند:
«متاسفانه برای تولید عسل، چالش ها و موانع زیادی بر سر راه قرار دارد. به عنوان مثال، برای اخذ پروانه زنبورداری، مجوز تولید، ثبت لوگو و نظایر آن، گاهی ماه‌ها تا یک سال زمان صرف می‌شود. نبود حمایت معنوی و مادی سازمان های مرتبط با این صنعت نیز از دیگر مشکلات جدی است.»

🔹️لزوم برگزاری جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های صنایع غذایی در گیلان

ایشان افزودند:
«متاسفانه در گیلان، برنامه جدی برای پیشرفت صنعت زنبورداری وجود ندارد، از طرفی، اطلاع‌رسانی کافی برای برگزاری نمایشگاه‌ها انجام نمی‌شود که نیازمند توجه بیشتر مسئولین است. بنده به سهم خودم، برای پیشرفت هرچه بیشتر صنایع تبدیلی عسل در گیلان اعلام آمادگی می کنم ».

🔹️برنامه های آموزشی و پژوهشی

دکتر آقاجانی اعلام کردند که ان شاءالله از بهار امسال، دوره‌های آموزش منسجمی برای معرفی جنبه های مختلف و کاربردی فرآورده‌های زنبور عسل برگزار خواهم کرد. این دوره ها شامل ” آموزش های مربوط به بازاریابی و فروش، دیجیتال مارکتینگ، هوش مصنوعی، زنبورداری، آپی تراپی یا زنبوردرمانی، طب سنتی بر پایه عسل، آشنایی با صنایع تبدیلی عسل و محصولات زنبورعسل و نظایر آن” می باشد که برای زنبورداران، فروشندگان عسل، ورزشکاران، خانواده‌ها و سایر علاقه‌مندان به حوزه سلامتی مفید خواهد بود.

🔸️ اهمیّت صادرات به کشورهای مختلف

ایشان با اشاره به صادرات محدود عسل از ایران اظهار داشت:
« با توجه به پتانسیل بالای ایران و البته گیلان برای تولید و صادرات عسل، متأسفانه علیرغم کسب رتبه دوم تا چهارم ایران در تولید عسل، در زمینه صادرات عسل جایگاه چهلم و بالاتر از آن را داریم که این خود زنگ خطری برای صنعت زنبورداری و صنایع تبدیلی عسل است که از مهمترین دلایل آن، نبود برنامه ریزی منسجم برای این امر، عدم تدوین یا رعایت استانداردهای ملی و بین المللی لازم و عدم وجود تعامل سازنده بین نهادهای مربوطه می باشد.»

🔹️حضور در مجامع علمی خارجی

ایشان در ادامه اعلام کردند، تا قبل از همه گیری کرونا، در بسیاری از سمینارها و جشنواره‌های علمی بین‌المللی ارائه مقاله داشتم و با شروع این بیماری، بیشتر تمرکزم روی پژوهش و توسعه کسب‌ و کار مرتبط با عسل در گیلان قرار گرفت که افتتاح مرکز تخصصی عرضه عسل در شهرستان رودسر، اخذ پروانه زنبورداری از اتحادیه سراسری زنبورداران ایران، ثبت برند عسل چاکو در سازمان ثبت اسناد کشور و تالیف کتاب پرفروش ” تولید و فرآوری عسل” از جمله این فعالیت ها بود. ان شاءالله در آینده ای نزدیک با گسترش مجموعه چاکو بتوانم خدمات بیشتر و ارزنده تری را در اختیار هموطنان بویژه گیلانیان عزیز قرار دهم.

🔸️جمع‌بندی

این گفت‌وگو به‌ عنوان یکی از گزارشات میدانی پایگاه خبری آوای سبز آرام، نشان می‌دهد که صنعت عسل در گیلان ظرفیت‌های بی‌نظیری برای توسعه داخلی، آموزش عمومی و صادرات دارد. آگاهی‌بخشی، استانداردسازی و حمایت‌های مسئولان می‌تواند نقش مهمی در رونق این صنعت ایفا کند.

دفتر مرکزی: گیلان، رودسر ،خیابان دانشگاه آزاد اسلامی ، جنب خزر ۴ ، ساختمان دانش طبقه همکف
فروشگاه مرکزی: گیلان رودسر میدان شهرداری خیابان انقلاب روبروی درمانگاه حکمت
شماره تلفن : ۰۱۳۴۲۶۱۷۰۱۸
ثبت سفارش تلفنی از طریق مدیریت فروش: ۰۹۳۶۸۱۵۳۶۳۶
آدرس اینستاگرام : Chakohoney
آدرس ایتا: Honeychako

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا